Fotograferen met je mobiel

Het motto bij fotograferen met je mobiel is: Hoe meer licht, hoe beter! Maar nu heb je natuurlijk verschillende soorten licht. In de zomer heb je overdag mooi scherp licht, in de winter is dit wat minder en in de lente en de herfst heb je vaak een beetje gekleurd licht. Elk seizoen heeft mooi licht, als je maar de juiste momenten van de dag kiest. In de ochtend, bij zonsopgang, en in de avond, bij zonsondergang, heb je het allermooiste licht. Het licht is nog zacht en geeft een hele mooie gloed op het moment dat je een foto maakt. Wil je dus mooie natuurfoto’s maken dan is dit waarschijnlijk het mooist op het moment dat je dit ’s ochtends of in de avond doet.

Wanneer het buiten donkerder begint te worden heb je al snel te maken met ruis in je foto. Dan is het licht niet zo scherp en krijg je een heel vaag beeld. Je zou kunnen denken dat je hier een flitser voor hebt en soms werkt deze ook heel goed! Maar 9 van de 10 keer kan je flitser je niet het licht bieden dat je graag zou willen hebben. Daarom kan je op donkerdere plekken vaak beter een fel en groot licht aan doen, zo wordt het ‘fotomoment’ goed verlicht en heb jij de mooie foto die je zo graag wilde!

Ook is het van belang om je beeld scherp te stellen voordat je een foto maakt. Bij de meeste mobiele telefoons doe je dit door het scherm aan te raken. Op het moment dat je beeld is scherp gesteld en je dus optimaal beeld hebt voor je foto, klik je om deze te maken.

Ik heb zelf een iphone 7 met 12 mega pixels, en gebruik de app Camera-M, daar kan je nog zelf van alles instellen zoals iso, wit balans, sluitertijd. ook kan je kiezen of je een macro foto wilt maken, of een gewone foto, er zit een optie op om burts foto’s te maken, dat betekend dat je het knopje ingedrukt kan houden en je veel foto’s achter elkaar maakt, altijd handig als je een bewegend object moet fotograferen. En wat helemaal handig is aan deze app, is dat je de foto’s in raw kan schieten, zodat je ze later nog beter kan bewerken mocht dit nodig zijn.

Maak je zelf ook mooie foto’s met je mobiel, laat ze dan zien vind het leuk om te zien hoe andere dat doen, en welke foto’s ze maken. Ja kan lid worden van onze facebook pagina, en daar je foto uploaden, lijkt me leuk om te zien welke foto’s jullie maken met je mobiel.

Leave a comment